Om havet

HAVET
Havet dekker hele 70 % av jordens overflate. Mengden hav gjør at vi jorden kalles for “den blå planeten”. 98% av alt vann på jorden er saltvann, og saltinnholdet er i gjennomsnitt 3,5 %. Det er stor forskjell på havområdene når det gjelder saltinnhold, strømmer, temperatur og hvilke dyr og planter som lever der. Det marine miljøet har et mangfold som ikke kan sammenlignes med noe annet økosystem.
Norge har store kyst- og havområder som er rike på arter og naturtyper. Menneskelig aktivitet og klimaendringer truer dette mangfoldet. Målet er å sikre at vannkvaliteten i marine områder er god nok til at vi opprettholde arter og økosystemer som per i dag er truet.
Livet i havet kan bli totalt endret i dette århundret. Våre utslipp av CO2 til atmosfæren fører til at havet tar opp stadig mer av klimagassen, slik at det blir surere. Korallrev og andre kalkbyggende organismer er i fare, og økosystemene kan bli fullstendig endret. Først på midten og slutten av 2000-tallet ble surere havmiljø sett som et alvor et tema.
Vi tilfører havet og kysten store mengder menneskeskapt avfall.
Gjenstander av plast, gummi og andre lite nedbrytbare materialer kan bli værende i miljøet i hundrevis av år og skade dyr og mennesker. Marin forsøpling er et omfattende miljøproblem i Norge.
Det er anslått at 15 prosent av det marine avfallet flyter på havet, 15 prosent ligger i strandsonen og at hele 70 prosent synker og blir liggende på havbunnen. Deler av avfallet i havet kan bli ført med strømmene ned til dype kløfter på havbunnen hvor det samles opp og blir liggende i hundrevis av år. I dypet hvor det er mørkt og lite oksygen går nedbrytningsprosessen enda saktere enn i havoverflaten. Hvilke effekter dette har på dyrelivet og økosystemene på havbunnen, vet vi lite om.
